El Prahamino, utolsó nap

avagy Viszlát, Prága! Helló, térdműtét!

 2016.08.06. 13:50

Kedves barátok, családtagok, ismerősök, ismerősök ismerősei, blog(ok) olvasói és mindenki, aki szurkolt nekünk: köszönjük a megtisztelő figyelmeteket, a buzdítást és szeretetet! Sajnos, ahogy a címből már kitalálhattátok, az Út végéről jelentkezünk. Az út végét pedig úgy hívják, Dolná Krupá, vagyis Alsókorompa. Valamivel több mint 190 kilométerre Budapesttől, de sokkal többre Prágától.

Címkék: prágai gyalogtúra

El Prahamino, ötödik nap

avagy Első lecke: mosolyogva elengedni

 2016.08.05. 18:50

Reggel fél nyolc, ébredés az Üvegtigrisben, tele szúnyogcsípésekkel, de még mindig az esti nevetésekkel és jókívánságokkal a fülünkben. Házi kolbászt és fehér kenyeret ettünk reggelire, a tőlünk 15 méterre termesztett ízes paradicsomokkal és paprikákkal kísérve, falusi vízzel leöblítve. Mindegyiket Feri jóvoltából.

img_0823_1.JPG

Címkék: prágai gyalogtúra

El Prahamino, negyedik nap

avagy Este a magyaroknál

 2016.08.04. 23:42

Érsekújvárt elhagyva rátértünk Szlovákia Legkeskenyebb Főútjára, amely sajnálatos módon egyben a kamionok által legkedveltebb is. Sellye előtt jöttünk már ilyen forgalmú úton, a különbség annyi, hogy ott a padka annyira széles volt, hogy akár egymás mellett is baktathattunk, ott csak a zaj volt zavaró. De ebből legalább vicces párbeszédek születtek (ezt is megtartottuk ilyen visszatérő mémnek, van már egy pár), például:

Címkék: prágai gyalogtúra

El Prahamino, második-harmadik nap

avagy Szállásgondok

 2016.08.02. 15:54

Mielőtt fejest ugranánk a második és harmadik nap (összevont) beszámolójába, hadd utaljak még vissza két rövid gondolat erejéig az első napra. Aztán persze  haladunk tovább. 

Címkék: prágai gyalogtúra

El Prahamino, első nap

avagy Vajon fognak-e minket migránsnak nézni útközben?

 2016.08.01. 09:53

- kérdezte G. valahol még az út legelején, hogy aztán alig tizenpár kilométerrel később, Pomáz centrumában rögtön választ is kapjon a kérdésre. Fognak.

13682423_1198593360171678_956973988_o.jpg

Címkék: prágai gyalogtúra

Valószínűleg el fogom majd mesélni, hogy milyen volt az első napunk - de holtbiztos, hogy nem ma.

Címkék: prágai gyalogtúra

Elindultak vala..

 2016.07.30. 10:51

dsc_0771.JPG

Mindenképpen történelmi jelentőségű bejegyzést olvashattok. Egyrészt, mert nem a jogos tulajdonos írja eme posztot, hanem én a tiszteletbeli hugica. :) Másrészt az előbb említett neméppennormális (mindjárt megmagyarázom) bátyó, és vele a párom épp az imént indultak el gyalog Prágába.

Címkék: fogadás prágai gyalogtúra

Háttérinfók mindenkinek, aki okosabb szeretne lenni, mint egy ötödikes, mint az internetes hozzászólók 90 százaléka. (Előrebocsátom: ez nem túl nehéz feladat.)

[Az előzmény, amelyről már mindenki tud: tegnap délelőtt a Germanwings német fapados légitársaság Barcelona-Düsseldorf járata eddig tisztázatlan okból a francia Alpokba zuhant, fedélzetén 144 utassal és hatfős személyzettel. A katasztrófának nem volt túlélője.]

germanwings-soll-lufthansa-retten_artikelquer.jpg

Címkék: biztonság közélet germanwings fapados qatar airways structural weight limits légi katasztrófa

Bocs a hosszabb hallgatásért, csak meg szerettem volna várni, amíg az Erőss Zsolt-poszt okozta felfokozott vendégjárás kicsit alábbhagy. Ha a blog.hu statisztikája hiteles, akkor mostanra a látogatottság lassú apadással visszaállt a mérési hibahatár alá, vagyis végre újra csak Ti olvastok, drága barátaim és kedves családtagjaim. (Oké, persze méltósággal és belenyugvással viselem a népszerűséget is - hiszen ismertek, "azért gyűltünk ma össze, hogy engem dicsőítsünk" :) -, de úgy vélem, ennek a blognak nem célja a külsős érdeklődők itt tartása, sem az, hogy ezentúl csak közéleti témákról írjak.)

Címkék: gazdaság magyarország szabadidő katar doha

Álmomban Erőss Zsolt voltam

 2013.05.26. 03:00

Álmomban Erőss Zsolt voltam. Feltámadtam - vagyis, a csuda tudja, én nem úgy éltem meg, mintha meghaltam volna, egyszerűen csak aludtam egy jót. És most felkeltem. Letakarítottam magamról a szikrázó, érintetlen havat, amivel betakaróztam, és elindultam lefelé a hegyről. Az expedíciós társaim már nem voltak az alaptáborban, és tudtam, hogy Pétert sem találom ott, hát továbbmentem Katmanduba. Ott repülőgépre szálltam, hogy hazainduljak. No, ha nem is teljesen haza, Székelyföldre, de Magyarországra.

Magyarországra, a tízmillió futballedző, a tízmillió politikus és tízmillió magashegyi alpinista országába.

Címkék: közélet

Felzárkóztató modul V. (szorgalmi)
– Olvassunk METAR-t!

  avagy voltaképpen mi a francot csinál Jim a reptéren?

 2013.05.24. 14:36

Már úgy hiányoltátok, következzen hát újra egy kis szakma! Műhelytitkok sorozatunk folytatódik - kígyók, ovoszlánok, tigvisek, jöjjenek mind!

Címkék: időjárás műhelytitkok felzárkóztató METAR

Felzárkóztató modul IV. –
Zusammenladbarkeitsbeschränkungen

  avagy voltaképpen mi a francot csinál Jim a reptéren?

 2012.10.09. 19:00

Nos, ideje, hogy a városnézés után visszaevezzünk komolyabb témákhoz, mert attól, hogy tudtok padlóterhelést számolni, még nem vagytok rampások. :P Kérdése van-e valakinek? Igen, az ott tényleg egy szó. :) És a korábbi részekkel kapcsolatban van kérdés? Nincs, szuper, akkor menjünk tovább!

Címkék: elkülönítés műhelytitkok felzárkóztató load control DGR

Felzárkóztató modul III.
– Korlát korlát hátán

  avagy voltaképpen mi a francot csinál Jim a reptéren?

 2012.09.25. 11:44

Az előző részben tárgyalt súlypontszámításra a repülőgép manőverezhetőségének és aerodinamikai stabilitásának megőrzése érdekében volt szükség. Amiről most lesz szó, az egy fokkal még komolyabb, itt a gép szerkezeti épségének megóvása a cél, vagyis ezeket észben tartva sokat tehetünk azért, hogy a repülőgépünk ne hulljon apró, pici, fényes darabokra.

Minden képzeletet felülmúló dráma és rettegés a "tovább" után! :)

Címkék: műhelytitkok felzárkóztató weight and balance structural weight limits

Felzárkóztató modul II.
– Súlypontszámítás

  avagy voltaképpen mi a francot csinál Jim a reptéren?

 2012.09.20. 12:50

Ott hagytuk abba, hogy a rakodás pontos megtervezéséhez tisztában kell lennünk egy seregnyi repüléselméleti kérdéssel, így most sajnos ezeknek kell következniük (próbálom azért úgy írni, hogy ne legyen túl száraz olvasmány :). 

Kezdjünk egy klasszikusan hülye kérdéssel: mitől repül a repülőgép?

Címkék: műhelytitkok felzárkóztató súlypontszámítás weight and balance

Felzárkóztató modul I.
– A földi kiszolgálás

  avagy voltaképpen mi a francot csinál Jim a reptéren?

 2012.09.18. 17:30

[ Dehibernációs folyamat állapota : 99 % ]
[ A blog életfunkciói kielégítőek. ]
[ Vérnyomás, pulzus és szaturáció : határértéken belül ]
[ Hibernációban töltött idő : 857 nap ]
[ A dehibernációs folyamat befejezéséhez nyomja meg a "Tovább" gombot! ]

Címkék: műhelytitkok felzárkóztató load control