Felzárkóztató modul V. (szorgalmi)
– Olvassunk METAR-t!

  avagy voltaképpen mi a francot csinál Jim a reptéren?

 2013.05.24. 14:36

Már úgy hiányoltátok, következzen hát újra egy kis szakma! Műhelytitkok sorozatunk folytatódik - kígyók, ovoszlánok, tigvisek, jöjjenek mind!

Ez az anyagrész azért szerepel szorgalmi feladatként, mert nem kapcsolódik szervesen a napi munkánkhoz, sőt, igazából csak elvétve van rá szükségünk. (Olyannyira, hogy itt Katarban például le sem oktatták újra, ellentétben az otthoni szaxó-tanfolyammal, vagyis az itteni diszpécseri munkának ezek szerint ez nem feltétele.) Mégis, én úgy gondolom, hogy egy szakmájára igényes repülésben dolgozó szakember tud METAR-t olvasni.

- Jó, jó, de mi az? - A METAR, ahogy a nagybetűkből sejthető, egy betűszó; elterjedt értelmezése Meteorological Terminal Aviation Routine Weather Report. Azaz lényegében egy időjárás-jelentés. - Tudom, mi az az időjárás-jelentés. Ezt miért kell megtanulni "olvasni"? - Hát, csak azért, mert eredeti formájában így néz ki:

OMDB 120318Z 17006KT 0800 R30L/1400VP2000U FG
BKN001 23/22 Q1006 BECMG 6000 NSW

A fenti METAR-jelentés nem egy légből kapott példa (illetve, mivel légi közlekedésről, ráadásul repülésmeteorológiáról beszélünk, de mennyire, hogy légből kapott, hehe...), hanem a dubaji nemzetközi repülőtér május 12-én reggel kiadott METAR-közleménye. Ez volt az a reggel, amikor Adri gépe nem szállt fel időben Dubajból, ezáltal borítékolható volt, hogy nem éri el Dohában a QR947-es budapesti járatot, mi meg közben Laci barátommal (Adri férjével) próbáltuk kitalálni skype-on, hogy most mi a fasz legyen. Mivel semmilyen infónk nem volt azon kívül, hogy még nem szálltak fel, így a késés okát sem tudtuk. Végül lekértem a METAR-t és közöltem Lacival: Dubajban köd van, ezért nem szállt még fel a gép.

Ez és még számos hasznos infó a fenti bábeli karakterhalmazból hámozható ki, ha jól forgatjuk.

* És itt szabadjon megjegyeznem zárójelben, hogy többek között az ilyen jellegű tudás miatt annyira különleges élmény a repülésben dolgozni. Bár sok százezren teszik világszerte, az emberiség lélekszámához képest mégis elenyészően kevesen, ezáltal a repüléssel kapcsolatos szakmákat mindig is körüllengte valamiféle misztikum. Kicsit olyan ez, mint James Bondnak lenni, hiszen, bár a világ számos kormánya alkalmaz titkos ügynököket, az átlagember mégis legfeljebb csak álmodhat arról, hogy egy Aston Martinból lövöldözzön Walther PPK-val - és persze a legtöbb titkos ügynök is, de ezen most ne akadjunk fenn. Na, valahogy így van ez a repülésben dolgozókkal is: mi is iszonyat coolnak érezzük, hogy ezt csinálhatjuk, imádjuk is, hiszen pusztán pénzkeresésből ezt senki nem csinálná, és akár bevalljuk, akár nem, szerintem mindegyikünk még rá is játszik erre a misztikumra egy lapáttal a kívülállók előtt. (És, ha már itt tartunk, szerintem az orvosok is ugyanezért használnak olyan nyelvet maguk között, amit földi halandó még véletlenül sem ért. Gyanítom, a rendőrök is valami hasonlóra törekednének, de szegényeknek csak annyi jutott, hogy "a kiskorú személy sérelmére elkövetett bűncselekmény előkészületével alaposan gyanúsítható személyek felkutatására tett rendőri intézkedések nem vezettek eredményre" - a "még nem fogtuk el a tettest" helyett.) *

Tehát, ha ti is szeretnétek az emberiség azon elenyészően kevesei közé tartozni, akik tudnak METAR-t olvasni, akkor jó helyen jártok!

Először leírom, hogy számomra mi derül ki a fenti üzenetből, aztán elmagyarázom:

Dubajban 12-én UTC idő szerint 3 óra 18 perckor 6 csomó sebességű déli szél fújt, az uralkodó látótávolság 800 méter volt, a pályairányú látótávolság a 30L futópályán 1400 és +2000 méter között változott és javult, az időjárást köd és majdnem teljesen összefüggő felhőzet jellemezte, a felhőalap magassága 100 láb volt, a hőmérséklet 23, a harmatpont 22 Celsius fok, a légköri nyomás pedig 1006 hPa volt. A következő 2 órában a látótávolság 6000 méterig történő javulására számítottak, és az időjárási körülményekben egyéb jelentős változást nem vártak. (Ismerjük el, hogy ez azért így jóval terjengősebb, mint a fenti két sor.)

Szedjük ízekre! A METAR-közlemény első négy karaktere mindig a jelentést küldő reptér ICAO-kódja, a fenti példában az OMDB tehát Dubajt jelenti. Ha ehelyett LHBP-t látunk, akkor a közleményt Ferihegyről küldték, ha EDDF-et, akkor Frankfurtból, ha KJFK-t, akkor pedig a New York-i J. F. Kennedy repülőtérről.

Ezután következik a dátum és az idő. A hónapot nem jelzik, csak a napot, ez az első két karakter, utána pedig az időpont következik, de figyelem, nem helyi idő, hanem UTC (Universal Time Code, vagyis a Greenwich-i idő) szerint. (Vagy, ahogy a repülésben nevezzük, "Zulu" idő szerint, ezt jelzi az óra-perc négy karaktere után látható "Z" betű.)

A harmadik egység a szélre vonatkozik. Az első három karakter a szél irányát jelzi, példánkban 170-es irányból fúj (erre mondtam én kissé slendrián módon, hogy az "déli szél"), míg a 360-as szám északi irányt, a 090 pedig keleti szelet jelentene. Ezt követi a szél erőssége, amely mindig csomóban van megadva, ezért a "KT" (knot) jelölés sosem hiányzik a végéről. Előfordulhat olyan szélerősség-megadás is az üzenetekben, hogy mondjuk 23015G30KT. A "G" itt a "gust" (széllökés) rövidítése. Ebben az esetben az üzenet így olvasandó: "230-as irányból 15 csomó erősségű szél fúj, időnként 30 csomós széllökésekkel".
A fenti kötelező elemet a szél esetében követheti egy opcionális elem is, amennyiben a szél iránya 60 fokot meghaladó mértékben változik és erőssége legalább 6 csomó. Folytatva az előző példát, ez így nézne ki: "23010G30KT 200V260".

Következik az ún. "uralkodó látótávolság" megadása. Az uralkodó látótávolság a látóhatár legalább felén meglévő legnagyobb látótávolságot jelenti. (Nem feltétlenül azonos a pályairányú látótávolsággal, amely azt jelzi, hogy a futópálya középvonala, illetve irányfényei milyen távolságból ismerhetők fel még biztonsággal. – Ez a következő csoportban adható meg, és 1500 méternél kisebb általános látótávolság esetén kötelező is megadni.) Az uralkodó látótávolságot négy karakternyi helyen, méterben értve kell megadni (esetünkben a 0800 tehát nyolcszáz méter).

A pályairányú látótávolság (RVR, Runway Visual Range) kódja mindig "R" betűvel kezdődik és a futópálya jelzése követi. A dubaji kollégák itt szépen kihasználták a rendelkezésre álló kódokat, így az "R30L/1400VP2000U" kód második részét nem árt szétszedni. Nézzük először a "V"-t: ez a "variable", azaz változó rövidítése, a tényleges látótávolság a "V" két oldalán olvasható határérték között változik. Mindkettőhöz kapcsolódhat "M" (="kevesebb mint") vagy "P" (="több mint") jelzés, ha pedig a csoport végén "D", "U" vagy "N" betű áll, az a tendenciát jelöli, aszerint, hogy a látótávolság romlik (D=down), javul (U=up) vagy nem változik jelentősen. (Tehát a teljes "tagmondat" így néz ki; pályairányú látótávolság a 30L futópályán: 1400-2000+ méter, javuló viszonyok.)

Következik a legizgalmasabb rész, az időjárási jelenségek megadása, itt ugyanis jópofa kódokat lehet találni, néha egészen fura csoportosulásokban. Ugyan a mi példánkban csak egy unalmas "köd" ("fog") jelzés árválkodik, de ezen ---> az ábrán látható, hogy van itt kombináció bőven. A mellékelt képről ti is kibogarász-hatjátok például, hogy a +SHRASNCI heves záport, havazást és jégkristályokat jelent.

A látást korlátozó körülmények közül mégis legkézenfekvőbbek a felhők - ezek megadása történik a folytatásban, három betű+három szám formátumban. Attól függően, hogy mennyire felhős az égbolt, az első három karakter lehet SKC (tiszta égbolt), FEW (néhány felhő, enyhén felhős), SCT ("scattered", közepesen felhős), BKN ("broken", erősen felhős) vagy OVC ("overcast", teljesen borult). Az ezt követő három szám a felhőalap magasságát jelenti, lábban megadva és 100-zal osztva. Tehát a SCT025 például közepes felhőzetet jelent 2500 láb magasságon. Felhőzetre vonatkozó információból többet is megadhatunk egy közleményben, lényegében annyit, ahány elkülöníthető felhőréteget fel tudunk ismerni.

Nyilván, ha semmilyen jelentős, a látótávolságot korlátozó időjárási körülmény nincs a reptér körzetében, akkor ezeket nem is kötelező megadni, ilyen esetben akár mindhárom előző csoport elhagyható az üzenetből. Ilyenkor szoktuk a helyükön a CAVOK jelölést látni, ami az "Örülünk, Vincent!" megfelelője a repülős nyelvben - jelentése "Ceiling And Visibility OKay", vagyis felhőalap és látótávolság rendben.

A következő csoport viszont szintén kötelező elem, a hőmérséklet és a harmatpont megadása Celsius fokban. (A harmatpont a levegőnek az a hőmérséklete, amelynél alacsonyabban már kicsapódik a levegőben lévő vízpára - bővebben itt.) Ha valamelyik érték nullánál alacsonyabb, akkor "M" betűt írunk elé, például "M05" az mínusz öt fok.

Az utolsó kötelező elem a légköri nyomás megadása, amelyre a fedélzeti magasságmérő pontos beállítása érdekében van szükség. Általánosan a Q-betűt követő négy számjegy a formátuma, és ilyen esetben az adat hPa-ban (hectopascal) értendő, de egyes helyeken, például Észak-Amerikában A-betűvel (altimeter) adják meg, ami ilyenkor valami higany-inchet vagy mit jelent... brrr!

Ha a légnyomás-adat után még bármi mást tartalmaz a közlemény, az már a "megjegyzések" rovathoz tartozik, és természetesen opcionális elem. Jellemzően itt a várható időjárásról közölnek előrejelzést, ha rendelkezésre áll ilyen információ. Az ezt bevezető rövidítések általában: NOSIG - nincs szignifikáns változás; BECMG - "becoming", várható időjárás; TEMPO - időszakosan várható/előfordulhat; NSC - jelentős felhősödés nem várható; NSW - jelentős időjárási körülmény nem várható. A "BECMG" és "TEMPO" jelzések után ugyanazok a szabványos kódok állhatnak, mint a METAR-üzenet többi részében. (Például "TEMPO 20010G25KT -SHRA" = "időnként 10 csomóig megélénkülő szél várható 200-as irányból 25 csomós széllökésekkel, valamint gyenge záporok előfordulhatnak")

Hát, ennyit az időjárásról - tudom, ez nem volt annyira érdekes, mint a munkám többi része, de azért szerintem jópofa. Szerencsére a METAR-ról nagyon sok információ érhető el a neten, sőt, olyan oldal is akad, ahová csak bedobod a tömör METAR-üzenetet és dekódolja neked értelmezhető formában (vagyis lényegében az egész bejegyzést feleslegesen szenvedtétek végig ;). De ezután legalább észre fogjátok venni, hogy METAR-közleményekkel sokkal több helyen találkozhattok, mint azt gondoltátok volna, tehát nem csupán az elszigetelt repteres hülyegyerekek olcsó játéka ez. Többek között például még az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán is megtalálhatók a különböző magyar repterek jelentései. Jó böngészést, értelmezgetést kívánok!

Címkék: időjárás műhelytitkok felzárkóztató METAR

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolafikatol.blog.hu/api/trackback/id/tr915307782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása