Bocs a hosszabb hallgatásért, csak meg szerettem volna várni, amíg az Erőss Zsolt-poszt okozta felfokozott vendégjárás kicsit alábbhagy. Ha a blog.hu statisztikája hiteles, akkor mostanra a látogatottság lassú apadással visszaállt a mérési hibahatár alá, vagyis végre újra csak Ti olvastok, drága barátaim és kedves családtagjaim. (Oké, persze méltósággal és belenyugvással viselem a népszerűséget is - hiszen ismertek, "azért gyűltünk ma össze, hogy engem dicsőítsünk" :) -, de úgy vélem, ennek a blognak nem célja a külsős érdeklődők itt tartása, sem az, hogy ezentúl csak közéleti témákról írjak.)

A minap egy teljesen szokványos, hétköznapi tevékenység indított be bennem egészen messzire gyűrűző gondolat-hullámokat: munka után, éjszaka vásároltam ezt-azt a sarki kisboltban. Rájöttem, hogy van itt egy apróság, ami az elején ugyanolyan szokatlan volt számomra, mint amilyen szokatlan most számotokra lesz, de eddig még nem írtam róla nektek. Pedig ebben az apróságban, ha kibontjuk, csírájában benne rejlik egy csomó minden, amitől Dohában annyival másabb - hogy rögtön lelőjem a poént: nyugodtabb - élni, mint otthon.

A dolog a következőképpen fest - a kisboltban nincsenek feltüntetve árak a termékeken.

Ezen, amikor először szembesülsz vele, meghökkensz, leveszed a következő ugyanolyan dobozt a polcról, hátha csak leesett a címke, aztán a harmadikat is, végül megvizsgálva más árucikkeket, rájössz, hogy ez nem tréfa, itt tényleg nincsenek árak. Ekkor úgy érzed, kapaszkodó nélkül maradtál. Hiszen így honnan tudhatod, hogy például melyik mosópor az olcsóbb? (Ja, igen, ott kezdődik a dolog, hogy a belénk rögzült reflexek eleve azt diktálnák, hogy olyan "nem hétköznapi" árukat, mint mosószer, öblítő, őrölt kávé, tejpor, fogkrém stb, alapból nem is veszünk kisboltban, mert ott drágább; a fokozottan árérzékeny magyar vásárló az ilyen holmikat jellemzően a Tesco-Auchan-Cora Bermuda-háromszögben szerzi be.) Hát, itt nem. Az első döbbenet: az egyes termékek pontosan ugyanannyiba kerülnek a sarki kisboltban, mint a nagy hipermarketekben. Erre persze csak később jössz rá, néhány próbavásárlás után - hacsak nem kérdezed meg minden egyes termék árát az eladótól, de én ezt rangon alulinak éreztem.

Tehát, amikor először vásárolsz itt, az nagyjából így zajlik: "vakon" megragadod azokat a dolgokat, amikről a csomagoláson látható kép alapján el tudod dönteni, hogy micsodák, és úgy döntesz, szükséged van rájuk, majd odaviszed őket a pulthoz. A boltos az orra alatt arabul vagy hindiül számolgatva fejben összeadja a dolgokat (esetleg egy zsebszámológéppel - pénztárgép nincs, de minek is lenne, hiszen adózás sincs) és végül angolul közöl veled egy végösszeget. És mégis, biztos lehetsz benne, hogy 37 rijal helyett sohasem fog 44-et mondani. Holott megtehetné, hiszen számodra képtelenség lenne ellenőrizni az összeg helyességét, mivel azt sem tudod, mi mennyibe kerül. Ráadásul az én bőrszínem itt az Ázsiából bevándorolt többség szemében a korlátlan gazdagság szinonimája, tehát, ha valakit le akarhatnának húzni, az én lennék. Ennek ellenére én ezt még egyetlen alkalommal sem tapasztaltam, sőt, még "gyanús" vásárlásom sem volt.

Még emlékszem arra, hogy ez a merőben újfajta megközelítés mennyire sokkolt az elején. Meg arra is, hogy megszokni viszont napok/hetek kérdése volt. És szerintem már ez az egyetlen apróság is rengeteget elmond a katari életminőségről. Egy olyan közegből érkezve, ahol a számlák befizetése, a nagybevásárlások, és egyáltalán, a mindennapi élet feltételeinek megteremtése csak egy relatíve kis számú szerencsést nem tölt el folyamatos torokszorító érzéssel, ezzel a gyakorlattal szembesülni - és ráébredni, milyen jó - körülbelül ahhoz volt hasonlítható, mint amikor egy levegőtlen szobában szélesre tárnak egy ablakot. Igen, így is lehet, sőt, így kell: bemész, amire szükséged van, leveszed a polcról, amire nincs, azt nem, aztán a végén megmondják neked, hogy mennyit fizetsz és kész. (Ja, apropó, "bemész". Rájöttem ám, miért van annyi dudálás a viszonylag enyhe forgalmú utcánkban... Tudjátok, hogyan vásárolnak a katariak a sarki boltban? Autó lehúzódik a bolt előtt, tü-tü, eladó kijön, rendelés felvesz, ha sokáig szöszmötöl, újabb tü-tü, eladó kijön, vevő fizet, autó elhajt.)

Ahhoz képest, amiben mi szocializálódtunk otthon, talán már szinte felelőtlenségnek is tűnhet ez a hozzáállás, hogy nem tudod, mi mennyibe kerül, és nem is érdekel. Pedig az itt megélhető általános nyugalomnak és kiszámíthatóságnak ez csupán az egyik eleme. A lakhatást, amire a magyar átlagpolgár a fizetése közel felét költi (vagy, mert albérletet fizet, vagy, mert bankhitelt, valamint mindkét esetben rezsit), az én esetemben a cég biztosítja minden közüzemi számlájával együtt. A fizetési papírodon nem szembesülsz azzal, hogy a munkád 55 százalékát az államnak végezted ilyen-olyan adók, járulékok és egyéb közterhek jogcímén (hogy a maradék összeg elköltése után még általános forgalmi adót is fizess). A katari rijal árfolyamát fixen az amerikai dolláréhoz kötötték, ennélfogva az árfolyamkockázat szót jelentését itt valóban csak a pénzemberek ismerik, nem az egyszerű dolgozók. Az árak stabilak, a benzin ára például nagyjából egy évtized után emelkedett 2011 elején - és a káeurópai agy számára egy Monty Python bohózattal felér az, ahogy a katariak reagáltak rá.

Mentségükre szóljon, az emelés valóban váratlan és drámai mértékű volt: 25 százalékos. A 95-ös benzin literenkénti ára ezzel történelmi csúcsot döntve elérte az (ülni tetszenek?) 51 - ötvenegy - forintos szintet. Hogy ez mennyire megrázta az ittenieket, az ékesen kiderül a Gulf News cikkéből. "Álmomban nem gondoltam, hogy ilyesmi megtörténhet" - idézi a lap a jordániai származású Haithem Farest (megj: aki egy nyolchengeres pickupot vezet). A cikk csúcspontja azonban kétségkívül az a rész - amelybe szerintem már egy kicsikét az újságírói fantázia is besegített -, ahol azt írja, hogy néhányan úgy kommentálták az emelést, hogy "ezután a közeli Szaúd-Arábiába fognak átjárni tankolni"! :) Vááááá, apokalipszis!!! Katarban is felüti fejét az üzemanyag-turizmus! (Természetesen nem ütötte fel, hiszen - lásd mint fent - a Dohában élők kábé leszarják, hogy mi mennyibe kerül.)

Félre ne értsetek, nem azt akarom sugallni, hogy a boldogság leírható egy lineáris egyenlettel, amelynek egyik oldalán a pénz van, a másikon pedig automatikusan kijön a hepinesz. De azt igenis úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van úgy leélnie az életét, hogy nem kap gyomorgörcsöt attól, hogy az élet pénzbe kerül. Az ember ettől függetlenül is megmarad egy olyan tehetséges állatfajnak, amely a legváltozatosabb módokon képes nyomorultul érezni magát, olyankor is, amikor erre látszólag semmi oka sincs. De akkor legalább saját akaratodból baszod el a boldogságod, és nem azért, mert külső körülmények lassan megfojtanak.

Igen, attól, hogy külföldre költözöl, nem leszel automatikusan és visszavonhatatlanul boldog. Ez tény. Ellenben nagyon könnyen meggyőződhetsz arról, hogy megvan-e benned a boldogságra való képesség, ha nem köti le a figyelmed a napi élet-halálharc, hanem tudsz magadra is figyelni, mert a körülményeid lehetővé teszik. (Ebből a szempontból tehát a külföldre költözés komoly veszélyekkel jár az olyanok számára, akik hajlamosak minden bajukért másokat okolni; a balosokat, a jobbosokat, a bankokat, a zsidókat, a franciákat, az asztaliteniszezőket, a BMW-seket, a védőoltásokat, a chemtraileket és a jóég tudja kiket/miket. Az ilyen ember számára súlyos lelki traumát jelenthet, ha leemelik róla azokat a terheket, amelyek miatt hagyományosan nyavalyogni szokott, mert összezárva marad a saját, irigységtől, elégedetlenségtől és gyűlölettől feketére pörkölődött személyiségével.)

Mindenki másnak azt javaslom: csomagoljatok. Még nem késő valami újba kezdeni. Lehet, hogy az ember sorsa valamikor csupán az volt, hogy túléljen, de baszki, akkor még a kardfogú tigris volt az ellenség. Ma már ki lehet tűzni magasabb célokat is - és el is lehet érni őket.

Címkék: gazdaság magyarország szabadidő katar doha

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolafikatol.blog.hu/api/trackback/id/tr655352391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsíbox 2013.06.20. 11:00:50

Nagyon jó írás. Már a sokadik jó. Eröss Zsoltos nekem maradandó volt. Köszi. ;)

gondolkodó56 2013.06.20. 19:45:00

Kedves Kálmán, amióta néhány hete véletlenül idekerültem, elolvastam jópár írásodat, érdekesek a témáid, tetszetős a kifejezésmódod (a káromkodás kissé sok nekem, de ez nem kell, hogy érdekeljen téged), szóval vissza-visszatérek szemezgetni.
Azt írod csomagoljunk, irány Katar, vagy vmi. Nagyon sok pozitívumot írtál a kinti életedről, de érdekelne, hogy tényleg nem hiányzik a "nagybetűs haza" (félre ne érts,nem vagyok ultrahazafi)? Ott nincs munkanélküliség, bűnözés, korrupció, keserű emberek,közel-keleti konfliktus, stb, vagy a repülőtér és a szolg. lakás között ez nem szembetűnő? Szóval egy szociálisan érzékeny társadalomkritikai bejegyzést is örömmel olvasnék Doháról. Sok szerencsét, és köszönöm a blogot.

medvefókafalka 2013.06.21. 04:58:46

Nagyon erdekes tema! Szerencsesen alakultak e taj korulmenyei - a szenhidrogen lelohelyek, s annak a kozgazdasagi felertekelodese a fejlodes kulcsa, gondolom.
Par evtizede ezt a videket a gyongyhalaszok nyomorusagos videkekent emlegettek.
Az elethez szerencse is kell!
Kincsek Magyarorszagon is vannak ( pl. gyogyvizek,nagyon okos emberek, stb.), de nincsenek kihasznalva kelloen.
Ilyen nyitott szemu ottani megfigyelest maskor is szivesen olvasnank. Tanulhatnank is beloluk, esetleg hasznosithatnank, ami mashol jol mukodik.

gabonaistván 2013.06.23. 21:25:13

Sok igazság van a gondolatmenetedben - ide olvasva az arckönyves bejegyzéseket is. Azért, kiegészítésképpen, had kérdezzem meg, hány országot ismersz e földtekén ahol nincs adó, nincsenek feltüntetve az árak, és felhőtlenül boldogok az állampolgárok? Nekem speciel csak Észak - Korea jut eszembe! ;)

Nick Leeson 2013.09.09. 23:00:50

@gabonaistván: Nem az a lényeg igazán, hogy van-e adó, vagy, hogy az árak ki vannak-e írva!
Hanem az, hogy nézed-e görcsösen az árakat az adózott fizetésedből vagy nem!

Ha az XY fajta kávét szereted, akkor bármelyik boltba bemehetsz és megveszed anélkül, hogy érdekelne ott vajon 10-20-50%-al többért adják-e! Mert Te azt a kávét akarod, és nem fontos az sem ha drágább. Az adó meg senkit nem érdekelne, ha maradna elég a zsebedben és tényleg csak egy söralátét lenne az adóbevallás! Ilyen országok márpedig bőven vannak!

Majolie 2013.09.12. 10:31:28

"De azt igenis úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van úgy leélnie az életét, hogy nem kap gyomorgörcsöt attól, hogy az élet pénzbe kerül."

"Igen, attól, hogy külföldre költözöl, nem leszel automatikusan és visszavonhatatlanul boldog. Ez tény. Ellenben nagyon könnyen meggyőződhetsz arról, hogy megvan-e benned a boldogságra való képesség, ha nem köti le a figyelmed a napi élet-halálharc, hanem tudsz magadra is figyelni, mert a körülményeid lehetővé teszik"

Ezek nagyon nagy mondatok, köszönöm, hogy olvashattam őket.
süti beállítások módosítása