Önök kérték 3.

 2009.11.07. 09:32

07/11/09 – Freeport, BS - T-minus 58 days

* A mai bejegyzésben Nógrádilaszi barátom kérdéseire igyekszem válaszokat adni, de előtte egy formai dolog: a dátum-tagben ezentúl mindig olvasható visszaszámlálás a Fascination szárazdokkba vonulásának napját hivatott követni. Ha úgy tetszik, én is elkezdtem vagdosni a virtuális centit, mint a leszerelő katonák. * (Apropó, Laci, emlékszel még a "motivációs szemüvegre", amit még valamikor fősuliban találtunk ki? Na, most nekem elkellne egy olyan - de hát, felteszem, Veled ugyanez volt a helyzet Cape Codon.)

Szóval, námbör ván: igen, a szállásunkat a hajón képzelik el. (Naná, maj' szállodát fizet nekünk a Carnival, mi? :) Azt hiszem, még mesélnem kell egy kicsit a cégről Nektek... :) És ami az áramot, vizet meg ilyeneket illeti, az csak néha nincs a hajón - állítólag -, szóval bízom benne, hogy napjában egyszer azért alkalmam nyílik majd tusolni.

Námbör tú: a hajó alapvetően egy olcsó hely a crew számára, ha egy szálloda színvonalához viszonyítjuk - és miért tennénk másképp. Egy sör egységesen 1dollár 25 cent, a Crew Bar választéka széles, a Dos Equis, Bud Light és még vagy négyféle másik képviselik a tengerentúli márkákat, a Peroni, Pilsner, Heineken, Guinness és Stella az európaiakat. Én általában Peronit, Dos Equist vagy Pilsnert fogyasztok. A dobozos üdítők 60 centbe kerülnek, ezeket automatákból az étkezőkben is be lehet szerezni. Egy egyliteres ásványvíz 1 dollár, szintén a Crew Barban kapható. A Marlboro - az egyetlen elérhető cigarettamárka - 3 dollár, tehát olcsóbb, mint otthon a boltban. A hajvágásért 15 dollárt fizettem, az internetet pedig előre váltott "kaparós" kártyával lehet igénybe venni, ami 20 dollárba kerül és 200 percnyi internetelérést biztosít. Ez tehát a régi otthoni betárcsázós internet telefontarifájához közelítő összeg - és a kapcsolat sebessége, megbízhatósága is azt idézi.
Másra itt nem igazán lehet és kell költeni. A fedélzeten található boltok és szolgáltatások listaáraiból a crewmemberek 20 százalékos kedvezményt kapnak, és bizonyos luxuscikkek - az adók hiánya miatt - jelentősen olcsóbbak, mintha a kontinensen venné meg őket az ember. Ezen felül néha még különböző akciós napok is vannak, amelyekről a személyzetet is értesítik; a múltkor, még az Imaginationön például órákat lehetett az általános kedvezményen felül 20-25 százalékkal olcsóbban megvenni, igaz, a kiszemelt Tag Heuernek még nem mertem megkérdezni az árát. :) Talán majd egy hónap múlva - ha már egyszer minkét karórám elment borért, nagy örömömre, úgyhogy most nincs órám, csak a telefonomon.

Na, akkor mesélek Nektek a cégről. Egyrészt a Carnival a legnagyobb - értsd, legtöbb bevételt termelő - cég a nagyok között (Royal, Disney, Celebration Cruises, Norwegian etc.) és ezt úgy érték el, hogy az aljanépet célozták meg. A Carnival cruise-ai a legolcsóbbak Amerikában, tehát az angolul nem beszélő(!) Miamiban élő másodgenerációs csicska is királynak érezheti magát nálunk 3-4-5 napra. Érezhető (és a borravalóból élő személyzet számára dollárban világosan kifejezhető) különbség van még a mi hajónkon is a négy- és az ötnapos cruise között (előbbin durván magasabb a feketék aránya, ami a személyzet többi részének szopás, nekünk viszont jó, mert a feketék imádnak fotózkodni). Az utak hossza mellett a célállomások elhelyezkedése a másik döntő faktor az egyenletben: amikor az Imaginationről átjöttem a Fascinationre, rögtön szembeötlő különbséget jelentett, hogy nem Miami, hanem Jacksonville a home portunk. Pedig nem sokkal van északabbra, de már ott is tehetősebb az utazóközönség. Azok az ex-csapattársaim pedig, akik az Ecstasyra kerültek, amelyik Texasból indul, egyenesen aranybányáról számolnak be a tehetős farmerek révén, akik még azokat a képeket is megveszik, amelyeken pislognak.
Márpedig a képek iszonyat pofátlanul drágák... Egy portréképért itt 21.99-et kérünk el. Az négyezer forint egy darab nyamvadt fényképért... Amelynek előállítási költsége minden lehetséges kiadást beleszámolva (papír, vegyszer, áram, gépek, a mi fizetésünk és így tovább) 19 cent!!! Vagyis több mint tizenegyezer százalékos haszna van a Carnivalnak minden egyes eladott képen. Tud ennél valaki jobb üzletet? Nem véletlen, hogy a Photo Department az aranytojást tojó tyúk minden hajón.

Persze a cég nem jutott volna el ide, ahol most tart, ha nem verné a fogához a garast, és nem akarná még az eleven húst is kifacsarni belőlünk - lásd elég lenne csak napi két órával kevesebbet dolgoznunk ahhoz, hogy ne élőhalottnak érezzük magunkat a nap végére. És minden máshoz is így állnak hozzá. A hajók például még csak nem is gázolajjal mennek, ami csak simán lenne környzetszennyező, hanem pakurával. Tízezer liter pakurát 40 dollárért vesznek Nassauban...
A hajó teljes élelmezése, amelybe beleszámít az ötnaponta cserélődő utasok kajája, valamint a teljes személyzeté a kapitánytól az utolsó fedélzetmosóig, egy egész hónapban kb. 65 ezer dollár. Az picsa, semmi. Próbáljátok megbecsülni a hajó egyhavi teljes profitját, ha a mi részlegünk kitűzött bevétele (ez az ún. budget, amit ha elérünk, megkapjuk azt a 40 dollár körüli bónuszt) egyetlen cruise-ra 40-45 ezer dollár körül szokott lenni. És egy hónapban csinálunk hat cruise-t. És ez csak a fotórészleg, ott vannak még a bárok, a kaszinó, a különböző fizetős programok a kikötőkben, meg az égen a csillag...

A legjobb, hogy ebből az arcpirító profitból a Carnival nem adózik ám egy fillért sem, hiszen egy Kajmán-szigeteken székelő cégről van szó, és ügyelnek rá, hogy mindegyik hajó más kikötőben legyen bejegyezve, Nassauban, Freeportban, Panamában, az istentudja, hol. (Gondolom az sem lehet véletlen, hogy bárhol kikötünk, a Carnival hajója horgonyzik a legtávolabbi mólónál - biztos, hogy a kikötőknek is van olyasmi díjazása, mint a repülőtéri illeték, értelemszerűen tehát a cég ezért sem hajlandó normálisan fizetni. Mint ahogy semmiért sem.)

Ez tehát a Carnival Cruise Lines, a luxusnyaralások fapadosa, ahol az olcsójánosság átitat mindent, a viselhetetlenül szar minőségű kínai egyenruhánktól az ihatatlan kávén és vizen keresztül a céllövöldei műanyag dekorációkig. De a tenger meg a környezet legalább gyönyörű - tuti azért, mert azokért nem kell fizetnie a cégnek. Ha kellene, akkor most a Berettyón és a Zagyván hajóznánk, ebben egészen biztos vagyok.

A többi nem ide tartozik.

Címkék: munka bahamák freeport tengeren carnival hajó önökkérték

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolafikatol.blog.hu/api/trackback/id/tr611506560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marfalkov (törölt) · http://marfalkov.wordpress.com/ 2009.11.07. 12:12:08

Szia Jim!

Abszolute megértem a minőséggel kapcsolatos problémádat, de szerintem fontos, hogy Te a magad részéről mindent megteszel a minőségi képekért a rendelkezésre álló kereteken belül. Lehet majd éppen ezért fogsz jobb hajóra, jobb társaságba kerülni. (Persze nem arra gondolok, hogy azért mert belátják ezt, inkább valami sorsszerűség folytán) Képzeld el ezt a lehetőséget is!

NYUA 2009.11.07. 13:08:45

Hi Jaecky! (ezt a formát most találtam ki)
Kimondthatalan, leírhatatlanul szomorú vagyok most sok-sok ok miatt! Erreől még részletesebben később, most nem tudok írni neked még át kell gondolnom! Az Isten megverte ezt a kibaszott egész világot, ezzel a rohadt nagy "profitorientsággal", csak ez a fontos ma és semmi-senki nem számít, se isten-se ember és ezért fog megdögleni végre az egész Föld pár év múlva!!! Már épp itt az ideje! Tudom, hogy neked a lelkizés erősséged, de szard le a világot és tedd, amit elvárnak, de a rollcountnak is felej meg, ne csak a minőségnek. Ez most fontos. Az utasok lelkivilágával meg ne túl sokat foglalkozz, mert ők is leszarják a Tiédet. Majd ha annyi borravalót dugnak a zsebedbe a minőségi fotókért, hogy szívfájdalom nélkül vehess 1 új és használható karórát magadnak, akkor legyél együttérző!!! Addig tekintsd szalmabábúknak őket és kenyérkereseti lehetőségnek. Tudd meg, hogy itthon is csak ugyanez várna, de kevesebb fizetésért!!! Tudom, ez nem könnyíti meg a rohadt hangulatú napjaidat, de azt is TUDD: SZERETLEK ÉS AGGÓDOM ÉRTED, DE ÉP TESTBEN-LÉLEKBEN AKARLAK MAJD MEGÖLELNI A FERIHEGYEN!!!SOK-SOK ERŐT és millió pusszancs

Kéti2 2009.11.08. 10:29:10

Szia Phix! Na, ettől féltettelek..... hogy megtörnek lelkileg. Mindenki, aki külföldre szegődik el dolgozni, meghal egy kicsit. De hidd el, föléjük tudsz kerekedni, éppen azért, mert használod az eszedet. Sok sötét köcsög... jaj, bocsánat...! Szóval én bízom Benned. Téged nem lehet a sírásig gyötörni.
Puszillak sokszor!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.11.11. 20:44:33

Hm, pakurával megy a hajó? Tisztára, mint az a BTR, ami a minap Kapitány Csabát vitte el egy darabon. ;)
süti beállítások módosítása